Sarajevo: Coca-Cola obustavila isporuke Konzumu!

BiH

Jedan od najjači svjetskih brendova, Coca-Cola, obustavio je isporuku proizvoda Konzumu u BiH, prema svemu sudeći zbog neplaćanja isporuka

Sok Coca-Cola od pola litra u većini Konzumovih radnji u Sarajevu nema, uključujući one najveće i najprometnije, a na njihove police su poredani drugi slični artikli.   Coca-Cole u većim pakovanjima, kao i sokova Fanta i Sprite i drugih, još ima u manjim količinama, a riječ je vjerovatno o zalihama.

Coca-Cola je u novembru prošle godine povukla sve svoje proizvode iz Konzuma zbog spora s plaćanjem, ali ih je dan kasnije vratila nakon što je postignut dogovor.

Inače, ovo je u suprotnosti sa onim što posljednjih dana u javnosti iznose predstavnici Konzuma i federalni premijer Fadil Novalić, koji tvrde da Konzum izmiruje svoje obaveze i da nema problema s plaćanjem niti sa dobavljačima. Obustava isporuka je mjera koja se donosi samo u krajnjoj nuždi i kada postoji strah da se isporučena roba neće moći naplatiti.  Nije poznato da li je na ovu odluku Coca-Cole uticalo smanjenje kreditnog rejtinga Agrokora.

Kreditna agencija Moodys je juče dodatno snizila kreditni rejting Agrokora, s CAA1 na CAA2. Negativni izgledi ostaju i dalje, što u prevodu znači da se očekuje dalje smanjenje.    Moody’s u svom saopštenju naglašava da je bankrot Agrokora vrlo izgledan te su izrazili bojazan da će povjerioci naplatiti potraživanja. (Biznis info)