Žene u BiH zarađuju 4 posto manje nego muškarci

BiH

Plata žene u srednjoistočnim zemljama Evrope u prosjeku je manja od 2 do 11% od muškaraca, a u Bosni i Hercegovini za 4%, pokazala je analiza u kojoj je učestvovao i Kolektiv Posao.ba sa najvećim portalom za istraživanje plata u Bosni i Hercegovini www.plata.ba

Sumirajući prosječna mjesečna primanja muškaraca i žena u svim srednjoistočnim zemljama Evrope, istraživanje je otkrilo da su razlike u platama još izraženije kada se porede u odnosu na konkretne radne pozicije. Žene uopšteno zarađuju od 9 do 24 % manje u odnosu na muškarce. Ovo se u najvećoj mjeri pripisuje činjenici da žene više rade u sektorima i pozicijama na kojima generalno zarađuju manje. Žene češće imaju prekide u karijeri i nedovoljno su zastupljene na izvršnim menadžerskim pozicijama u poređenju sa njihovim kolegama.

Žene takođe rade više neplaćenog posla u odnosu na muškarce, uključujući čuvanje djece i rođaka, kao i kućne poslove. Žene više traže posao na pola radnog vremena u odnosu na muškarce.

Iako Bosna i Hercegovina nije na samom vrhu liste zemalja srednjoistočne Evrope koje više plaćaju rad muškaraca u odnosu na rad žena, ipak, plata žene u Bosni i Hercegovini je za 4% manja od plate muškarca na istoj poziciji.

– Nikako ne smijemo ignorisati razmjere prepreka s kojima se žene suočavaju na tržištu rada. Problemi na koje žene nailaze na poslu su mnogi, to nije samo niža plata u odnosu na muškarce ili nepostojanje podrške za brigu o djeci na poslu. Neophodno je raditi na postepenom rješavanju ovih problema jer su žene vitalni dio radne snage i nepravedno je da se muškarci favorizuju kada je u pitanju plaćanje njihovog rada samo zato jer su bolji pregovarači – posebno ako pregovaranje nije kriterijum za posao koji se nudi – rekla je Samra Dedić, stručnjak za zapošljavanje i tržišta rada, Kolektiv (Posao.ba).

Razlike bi se mogle prevazići u praksi ukoliko bi žene bile asertivnije u pokretanju rasprava o visini svoje plate na trenutnom poslu i kada bi pregovarale o plati svaki put kada bi tražile novi posao. (Indikator)