Amazon: Plata zavisi od zdravlja radnika

Amazon je ponovo izazvao nezadovoljstvo zaposlenih uvođenjem kontroverzne prakse nagrađivanja prisutnosti radnika u njemačkim prodavnicama

Njemački zakon dopušta radnicima da primaju punu platu, čak i za vrijeme bolovanja, a ljekarsko uvjerenje moraju podnijeti tek nakon tri dana odsustva. To se očigledno nije svidjelo američkom internet divu, koji u Americi koristi drugačiju praksu, pa je problem odlučio da riješi na nekonvencionalan način. Zaposlenim u nekim njemačkim prodavnicama počeo je da isplaćuje posebne nagrade između 6 i 10 posto mjesečne plate, ako imaju manji broj bolovanja.

Takve nagrade se na prvi pogled ne čine spornim, ali trik je u tome što se ne odnose samo na odsustvo pojedinca, nego cijelog kolektiva.

U preduzeću su odluku opravdavali željom da na radnim mjestima podstaknu kulturu pažnje na dobrobit i sigurnost radnika. Oni kažu da žele ovom mjerom da smanje broj povreda, posebno onih koji mogu nastati iz nemarnog odnosa prema sigurnosti zaposlenih i nesreća koje iz toga proizilaze.

Predstavnici Sindikata radnika u mjeri prije svega vide pokušaj stvaranja negativne atmosfere među zaposlenima, koji će zbog želje za višim bonusima pritiskati radnike da dolaze na posao čak i kada su bolesni.

Sindikati se zbog toga ovoj neobičnoj praksi u potpunosti protive, a moguće je da će tražiti zaštitu na sudu.

U Amazonovim prodavnicama u Njemačkoj radi oko 12 hiljada ljudi.