Italijansko selo nudi 2.000 eura doseljenicima

Načelnik malog planinskog sela Bormida u Italiji nudi 2.000 eura svakome ko odluči da se doseli, piše Gardijan

Seoce se nalazi na sjeverozapadu Italije u oblasti Ligurija, a trenutno u njemu živi 394 stanovnika. Načelnik Bormide, Daniel Galijano u pokušaju da spasi mjestašce da ne postane selo duhova nudi i povoljno smještaj – 50 eura mjesečno za malu nekretninu i 120 za veću.

Odluku bi trebalo da podrži i lokalno vijeće, ali čini se da se može očekivati da će Bormida poklanjati 2.000 evra svakoj pridošlici, bez obzira na to da li će da kupi ili iznajmi nekretninu.

– Još uvijek radimo na razradi plana, ali svako je dobrodošao da dođe i živi ovdje. Mi smo mala zajednica, ali vrlo gostoljubiva. Visoko smo u planini, ali nismo daleko od mora. Vodimo zdrav način života, vazduh je veoma čist, rekao je lokalni odbornik koji je želio da ostane anoniman.

Galijanov post na Fejsbuku zatrpan je komentarima potencijalnih novih mještana. Neki kažu da će se odreći ponuđenog novca, ako im nađu posao.

– Nema mnogo toga što radi ovdje. Ali život je jednostavan, imamo šume, koze, crkvu, i puno dobre hrane. Definitivno život bez stresa, rekao je Odon Đuzepe, vlasnik jednog od četiri restorana u tom mjestu. (B92)