Trump ima plan B u slučaju da dođe do bankrota

Trumpova administracija ima rezervni plan kako bi spriječila bankrot vlade po osnovu finansijskih obaveza

Plan postoji čak i ako Kongres u avgustu probije rok za podizanje limita duga, izjavio je američki ministar finansija Steven Mnuchin.

On je prethodno odredio avgust kao rok da federalna vlada izbjegne bankrot. Mnuchin je naglasio da želi da Kongres poveća limit zaduživanja prije nego zakonodavci u avgustu odu na petonedeljnu pauzu, i izrazio je uvjerenje da će Ministarstvo finansija SAD biti u stanju da ispoštuje finansijske obaveze vlade do početka septembra.

– Ukoliko, iz bilo kog razloga, Kongres ne djeluje prije avgusta, imamo rezervne planove kojima možemo finansirati vladu. Želim da razjasnim da to nije vremenski rok koji bi trebalo da stvori ozbiljan problem – rekao je Steven Mnuchin u obraćanju jednom kongresnom panelu.

Federalna vlada je tehnički dostigla prag zaduživanja u martu, ali je Ministarstvo finansija iskoristilo računovodstvene mjere, poznatije kao “vanredne mjere”, kako bi izbjeglo bankrot.

Uoči Mnuchinovog obraćanja, jedna vašingtonska istraživačka kompanija je prognozirala da će uprkos padu prihoda, vlada u Vašingtonu imati dovoljno sredstava za plaćanje obaveza do oktobra ili novembra. (B92)