Tramp objavio trgovinski rat Kanadi

Američki predsjednik Donald Tramp počeo je opštu ofanzivu protiv Kanade, glavnog ekonomskog partnera Sjedinjenih Američkih Država, i objavio trgovinski rat nametanjem poreza na građevinsko drvo te prijetnjom da će ga uvesti i za mliječne proizvode, prenose agencije

Nakon što je u ponedjeljak uveo porez na uvoz kanadskog građevinskog drva, američki predsjednik je u utorak na društvenoj mreži Tviter napisao: „Kanada je jako otežala aktivnosti naših proizvođača mlijeka iz Viskonsina i drugih pograničnih država. To više nećemo tolerisati. Vidjećete“.

Vjeran svojm obećanjima iz kampanje, Tramp je krenuo u ofenzivu protiv trgovinskih sporazuma za koje drži da nanose štetu Amerikancima.

– Pristojan sam, ali vrlo odlučan u odbrani interesa Kanade – odgovorio je kanadski premijer Žastin Trudo (Justin Trudeau) u utorak.

Povezane s Meksikom u sjevernoameričkom sporazumu o slobodoj trgovini (Alena), SAD i Kanada ostvaruju godišnji promet trgovinskih razmjena blizu 545 milijardi dolara, što, prema američkim podacima, predstavlja deficit na štetu Vašingtona od 11,2 milijarde dolara.

Udarom na građevinsko drvo Tramp otvara stari predmet, koji dijeli te susjede već 35 godina. Američki proizvođači optužuju kanadske kolege da izvoze građevinsko drvo po dampinškim cijenama, zahvaljujući subvencijama koje primaju.

Trgovinski rat možda će ići naruku američkim proizvođačima drva, ali bi mogle pogoditi građevinski sektor, ocjenjuju neki stručnjaci i predviđaju da bi cijena gradnje kuće mogla porasti za 12 posto, piše Al Jazeera.