Singapur je mjesto gdje se posao nalazi za 8 nedjelja

Singapur je jedan od gradova, koji se nalaze visoko na listi najboljih mjesta za život, a posebno za zaposlenje.

Iako je procenat otpuštanja radnika u Singapuru dostigao najveći stepen još od 2009. godine, zvanični podaci pokazuju da je građanima Singapura lakše da pronađu posao u odnosu na većinu zemalja u svijetu.

Prosječan period nezaposlenosti za građane koji traže posao u ovoj zemlji iznosi 8 nedjelja, što je dvostruko bolja situacija nego u Australiji, koja je u samom vrhu zemalja sa najboljim šansama za zaposlenje, a daleko iznad prosjeka ostalih razvijenih ekonomija.

Čak i kada je riječ o starijim radnicima, situacija u ovoj zemlji je daleko najbolja na svijetu. U Singapuru je veliki broj građana starijih od 61 godine, suočeno sa otkazom. Međutim, podaci pokazuju da čak 98 odsto njih vrlo brzo dobije novu šansu za zaposlenje.

Tržište rada u Singapuru ostaje snažno i pored problema sa imigracijom i slabljenjem ekonomskog rasta. Problem sa kojim se suočavaju građani Singapura nije u manjku radnih mjesta i prilika za zapošljavanje, već u tome što postepeno dolazi do nepoklapanja kvalifikacija radnika sa poslovnom ponudom, te zbog toga dio radnika ostaje bez posla jer se proizvodna djelatnost Singapura, zbog velikih cijena i visokog standarda, polako izmiješta van granica ovog grada-države.

Vlada nastoji da riješi ovaj problem, kako bi se spriječilo drastično povećanje stope nezaposlenosti, koja trenutno iznosi 2,1 odsto, a postoji bojazan da će do kraja 2020. godine porasti na nivo od 3 procenta.