Njemački ustavni sud odbacio žalbu na ECB-ove programe podsticaja

Svijet

Njemački ustavni sud odbacio je u utorak žalbu na program poticaja Evropske centralne banke (ECB), zaključivši da centralna monetarna institucija eurozone nije prekršila ključno načelo proporcionalnosti.

Kako bi podupro ekonomiju i podstakao inflaciju prema zacrtanih nešto manje od dva posto, ECB je od marta 2015. do kraja 2018. godine u sklopu programa PSPP kupio državne obveznice i druge vrijednosne papire približne vrijednosti 2.600 milijardi eura.

Time je pomogao eurozoni da prebrodi nekoliko kriza ali je ušao u sukob s Njemačkom koja budno pazi da ECB ne prekorači mandat i ne finansira direktno države članice.

Grupa njemačkih akademika već dugo tvrdi da je centralna monetarna institucija eurozone iskoračila izvan okvira mandata, a njihova žalba našla se pred njemačkim ustavnim sudom.

U maju prošle godine ustavne sudije zaključili su da ECB spornim programom ne finansira direktno vlade, čime bi se kršila Povelja EU-a, ali su zatražili dokumente koji potvrđuju načelo proporcionalnosti mjera “efektima monetarne i fiskalne politike” zemalja članica.

Ako ECB ne dokaže da je poštovao načelo proporcionalnosti, njemačka centralna banka moraće da prestane da učestvuje u spornom programu, upozorili su tada sudije, odredivši mu rok od tri mjeseca da dostavi tražene dokumente.

ECB je u međuvremenu dostavio tražene dokumente njemačkoj vladi i parlamentu koji su prihvatili njegove argumente.

“Žalbe su… neutemeljene jer su savezna vlada i Bundestag analizirali i procijenili suštinu odluka o monetarnoj politici koje je donio ECB… uključujući i procjenu proporcionalnosti”, objavio je u danas ustavni sud.

Time je stavio tačku na spor koji je uzvitlao puno prašine u EU budući da su podnosilac tužbe inzistirali na prioritetu njemačkih u odnosu na evropske zakone.

Iz ECB-a su poručivali da odgovaraju samo evropskim institucijama, aludirajući na činjenicu da je njihov program već odobrio najviši evropski sud.

U Njemačkoj se pak sprema nova tužba protiv ECB-a, ovaj puta zbog programa otkupa imovine u pandemijskoj krizi, ponovo uz tvrdnju da je banka prekršila zabranu finansiranja vlada.

Profesor finansija Markus Kerber mogao bi čekati na presudu dvije godine, napominje Reuters. ECB je najavio da bi u sklopu tog programa mogao kupovati obveznice minimalno do aprila iduće godine.