Bregzit tjera banke iz Britanije?

Njemačka Dojče banka bi mogla da preseli čak 4.000 radnih mjesta u Frankfurt da bi izbjegla gubitak „pasporting“ prava na prodaju usluga klijentima na evropskom kontinentu

– Za poslovanje sa klijentima u Evropskoj uniji je neophodno da budete stacionirani u kontinentalnoj Evropi – izjavila direktorka za regulatorne poslove u Dojče banci, Silvija Materat na jednoj bankarskoj konferenciji u Frankfurtu, a prenosi agencija Frans pres.

To bi moglo značiti preseljenje oko 2.000 od ukupno 9.000 radnih pozicija Dojče banke u Ujedinjenom Kraljevstvu, a moguće je i prebacivanje velikog dijela IT kapaciteta Dojče banke u matično sjedište u Frankfurtu.

Bankama u Velikoj Britaniji i drugim finansijskim kompanijama prijeti rizik od gubitka „pasporting“ prava na prodaju usluga klijentima na evropskom kontinentu, nakon što Britanija definitivno u martu 2019. godine istupi iz Evropske unije.

Ranije ovog mjeseca, Evropska centralna banka (ECB) je pozvala banke da, ukoliko odluče da prebace poslovanje iz Britanije, što prije dostave zahtjeve za dobijanje dozvole za rad na kontinentu.