Proizvođačke cijene u Kini naglo rastu zbog visokih troškova sirovina

Svijet

Indeks proizvođačkih cijena (PPI) porastao je u avgustu za 9,5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, objavio je u četvrtak državni zavod za statistiku (NBS), što je njegov najsnažniji rast od avgusta 2008.

U julu je uvećan devet posto.

Kineska ekonomija snažno se oporavila od prošlogodišnjeg pada uzrokovanog koronavirusom, ali u posljednje vrijeme gubi zamah zbog ponovnog širenja zaraze covidom 19, visokih cijena sirovina, strožih ograničenja kretanja i kampanje za smanjenje emisije ugljenika.

Glavni su pokretači snažnog rasta proizvođačkih cijena u avgustu bili sektori ugljena, kemikalija i metala, prema saopćenju koje je uz podatke objavio dužnosnik statističkog ureda Dong Lijuan, prenosi agencija Hina.

Cijene u sektoru vađenja i rafiniranja ugljena poskočile su 57,1 posto u avgustu u odnosu na godinu ranije.

U utorak cijene uglja dostigle su rekordno visok nivo zbog zabrinutosti za snabdijevanje nakon što su velike rudarske regije pokrenule novi ciklus sigurnosnih provjera.

Cijene sirovina rastu snažno već nekoliko mjeseci, što je naštetilo rezultatima mnogih proizvođača. Prihodi kompanija usporavaju već peti mjesec zaredom.

Vlada je u nekoliko navrata pokušavala zauzdati skok cijena prodajom robnih rezervi. U junu i julu organizovali su prodaju rezervi bakra, aluminija i cinka, ali uspjeh ograničava snažna potražnja za robom paralelno ublažavaju koronamjera.