Izvršni direktor JPMorgana: 30 odsto šanse da dođe nešto gore od recesije

Svijet

Izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon procijenio je prošle nedjelje vjerovatnoću da će SAD krenuti u recesiju, prema izvještaju Yahoo Finance objavljenom u subotu.

Dajmon je, kako se izvještava, rekao u razgovoru sa klijentom u utorak da je ekonomija „snažna“, ali da su „olujni oblaci“ na vidiku, uključujući federalnu monetarnu politiku, rusku invaziju na Ukrajinu i rastuće cijene nafte. Kategorizacija je očigledno smanjenje u odnosu na Dimonove prethodne komentare u junu kada je upozorio na „ekonomski uragan“.

„Bilansi potrošača su u dobrom stanju“, rekao je on, prema izvještaju Iahooa. “Preduzeća su podjednako u dobroj formi. Kada predviđate, morate razmišljati drugačije. Loša je greška reći: ‘Evo moje prognoze u jednoj tački’.”

Rečeno je da je generalni direktor procijenio šanse za „meko slijetanje” na oko 10 odsto, a vjerovatnoću za „tvrđe slijetanje” ili „blagu recesiju” na 20 do 30 odsto. Takođe je navodno procijenio 20 do 30% šanse za „težu recesiju” i 20 do 30% šanse za „nešto gore”, piše Biznis Insajder.

Dajmon je prvobitno koristio metaforu olujnih oblaka da opiše američku ekonomiju još u aprilu, ali su njegovi izgledi postali strašniji u junu.

“Vidite, ja sam optimista, rekao sam da postoje olujni oblaci, oni su veliki olujni oblaci: To je uragan”, rekao je on na konferenciji u Bernštajnu 1. juna, dodajući: “Bolje se pripremite. JPMorgan se priprema i bićemo veoma konzervativni sa našim bilansom.”

Lideri industrije kao što je Dimon dali su različite ekonomske prognoze tokom proteklih nekoliko mjeseci, dok se snažno američko tržište rada sukobljava sa dva uzastopna kvartala kontrakcije – ostavljajući mnoge stručnjake zbunjenim oko toga da li se SAD približava recesiji ili su već u recesiji.

„Trenutno je malo sunčano“, rekao je Dimon u junu. “Stvari idu dobro. Svi misle da Fed može ovo da podnese. Taj uragan je tamo niz put i dolazi nam. Samo ne znamo da li je manji ili superoluja Sendi ili Endrju ili nešto slično.”