Ukupna emisija duga u svijetu u aprilu iznosila 2,6 biliona dolara

Svijet

Prema Globalnom monitoru duga, koji objavljuje IIF, u aprilu je ukupna emisija duga u svijetu (obveznice i zajmovi) dostigla nevjerovatnih 2,6 biliona dolara, nadmašivši prethodni rekord iz marta koji je iznosio 2,1 bilion dolara, izvještava CNBC.

Zbog pandemije Covid-19 države su zapravo morale da uvedu mjere zatvaranja granica, ograničenja kretanja ljudi i obustave poslovnih aktivnosti u neegzistencijalnim sektorima.

Do danas, mjere zatvaranja je sprovelo 187 zemalja ili teritorija u nastojanju da uspore širenje virusa, a predviđa se da će ta ograničenja rezultirati najtežim ekonomskim šokom od Velike depresije 1930-ih.

Ova situacija je primorala svjetske lidere da brzo primene hitne finansijske mjere i donesu agresivne pakete podsticaja kako bi njihove zemlje izbjegle katastrofalan ekonomski kolaps, navodi američka tv mreža.

„Rast duga je neizbježan. To će se dogoditi – u stresnom smo vremenu tako da nema razloga da se postavlja pitanje zašto se zadužuju“, rekao je Emre Tiftik, ekspert IIF-a za problematiku duga, u telefonskoj izjavi za CNBC.

Prema njegovim riječima, aprilski iznos globalne emisije duga je za više od dva puta veće od istorijskih normi.

Tiftik kaže da su razmjere ovog vanserijskog nagomilavanja globalnog duga odraz nastojanja vlada da smanje ekonomski uticaj ove zdravstvene krize bez presedana.

Mada priznaje da su cifre o zaduživanju “zastrašujuće”, ističe je ono neophodno “kakao bismo pokušali da rješavamo problem likvidnosti”.

Izvještaj IIF-a otkriva da je američka vlada u aprilu imala udeo od 1,4 biliona dolara u ukupnoj svetskoj emisiji duga a u martu 1,2 biliona dolara.

Međunarodni monetarni fond i Grupa Svjetska banka upozorile su ranije da bi brzi rast globalnog javnog duga mogao da predstavlja rizik kada opasnost od pandemije pođe, podsjeća se u tekstu.