Volkswagen: Dobit skočila 44% u prvom kvartalu

Njemački proizvođač automobila Volkswagen je u prvom tromjesečju povećao dobit za 44 posto, nakon što je uložio napore da riješi posljedice skandala s lažiranim podacima o ispušnim plinovima na testovima

Dobit poslije plaćenog poreza porasla je na 3,4 milijardi eura u prvom kvartalu 2017, sa 2,4 milijardi eura u istom kvartalu prošle godine. Prihodi su porasli za 10 posto – na 56,2 milijardi eura.

Takođe je zabilježen porast dobiti istoimenog brenda Volkswagen. Glavni brendovi Volkswagen Grupe pored marke Volkswagen uključuju luksuzne modele Audi i Porsche, kao i Škodu, Seat i Lamborgini. Kompanija je objavila da je poboljšan rezultat zbog strožih kontrola troškova, kao i prodaje profitabilinijih modela i povoljnih pomaka deviznog kursa.

Počinju se vidjeti rezultati smanjenja troškova poslije strukturnih promena uvedenih nakon skandala koji je izbio 2105. godine. Među promjenama je bolji nadzor razvojnog sektora, odustajanje od neprofitabilnih modela i bolje osluškivanje i reagovanje na potrebe tržišta, preusmjeravanjem na druge modele ili druge regije.

Kazne i troškovi povezane sa skandalom smanjile su količinu gotovog novca, međutim financijski direktor Frank Witter rekao je da Volkswagen grupa i dalje ima “jaku finansijsku osnovu” iako je ove godine čeka još izdataka vezano za skandal oko ispušnih plinova. Neto gotovina kompanije pao je za 3,9 milijardi eura na 23,6 milijardi eura. Kompanija je potvrdila da joj je ciljana dobit za cijelu godinu šest do sedam posto.