Deset Konfučijevih lekcija za uspjeh

Style

Kung Fu Ce ili latinizovano Konfučije, bio je kineski filozof i i socijalni reformator čija su učenja bila i ostala veoma cijenjena širom svijeta, te ga danas smatraju najvećim istočnjačkim filozofom svih vremena

Čuveni „Kineski Sokrat“ utemeljio je jedan od najvećih zakona religijske i filozofske misli, a njegova učenja mogu se primijeniti na gotovo svaki životni segment, a naročito u poslu koji radite

U nastavku vam donosimo 10 najvažnijih lekcija ovog drevnog kineskog mislioca.

1. „Ako čovjek ne promisli o problemima koji su udaljeni, biće pun briga kad mu se oni približe.“
Ovaj citat nas uči tome da prije svakog postupka razmislimo o problemima koje on može izazvati, te  da u skladu sa tim vršimo dalje akcije. Dakle, jako je važno da o problemima promislimo unaprijed, jer kada oni istupe pred nas, već imamo pripremljeno rješenje, a samim tim i manje briga.

2. „Dragi kamen se ne može ispolirati bez trenja. Tako i čovjek, ne može postati uspješan bez brojnih, teških pokušaja.“
Ovako je Konfučije definisao uspjeh vijekovima prije modernih teorija. Uspjeh se ne postiže preko noći, već kontinurianim radom, vjerom i predanošću.

3. „U prošlosti, ljudi su učili da bi usavršili sebe. Danas uče, da bi iznenadili druge.“
Fokusirajte se na sebe i lični rast zbog vas samih. U suprotnom, svaki postignuti uspjeh vam neće donijeti sreću i zadovoljstvo, jer ste sav taj trud uložili zbog nekog drugog.

4. „Kada postane očigledno da se ciljevi ne mogu dostići, ne mijenjajte ciljeve već korake koji se preduzimaju.“
Dakle, nije nemoguće ostvariti ono što ste zamislili. Dovoljno je da promijenite ugao posmatranja i preduzmete druge korake. I tako iznova. Sve dok ne uspijete.

5. „Ako ja hodam sa dvojicom ljudi, svaki od njih će imati ulogu mojih učitelja. Ja ću prihvatiti dobre osobine jednog od njih i oponašati ih, a ispravljati mane drugog kod sebe.“
Svakog dana imate novu šansu da nešto naučite iz tuđih iskustava i grešaka. Potrudite se da usvojite vrline koje cijenite kod drugih, ali isto tako kod sebe ispravljajte mane koje vam smetaju kod drugih ljudi.

6. „Životna očekivanja zavise od revnosti i marljivosti. Mehaničar, koji želi da usavrši svoj rad prvo mora da naoštri svoj alat.”
Ukoliko stremite ka uspjehu, neophodno je da se najprije dobro pripremite. Tek kada “naoštrite” svoje vještine i talente, možete očekivati da put ka vrhu bude brži, prohodniji i lakši.

7. “Možete cijeli život proklinjati mrak, a možete i upaliti malu svijeću.“
Pesimizam vas neće nikuda odvesti. Umjesto toga, unesite malo vedrine u svakodnevnicu i preduzmite konkretne korake koji će vas “iščupati” iz mraka.

8. “Zbog samo jedne riječi čovjeka često smatraju mudrim, a takođe, zbog jedne riječi, često ga smatraju glupim. Uistinu moramo dobro paziti šta govorimo.”
Konfučije je takođe govorio: „Priroda nam je dala po dva oka i po dva uha, a samo jedan jezik, da bismo mogli više gledati i slušati a manje govoriti, jer se nikad ne može reći toliko mudrosti koliko se može prećutati gluposti.“

9. „Svakog dana ponesi kanticu zemlje na jedno mjesto i sagradićeš planinu.“
Strpljivim i marljivim radom ni iz čega možete izgraditi nešto. Baš zbog toga, strpljenje predstavlja jednu od najvažnijih osobina koje su vam neophodne za ostvarenje zacrtanih ciljeva.

10. “Izaberite posao koji volite, i nećete morati raditi ni jedan dan u životu.”
Možda i najvažnija lekcija koju nam daje Konfučije, jeste da se bavimo onim što zaista volimo. Krenite onim putem kuda vas vodi srce, jer taj put ne može biti pogrešan.