Znate li šta je “izazov 52 nedelje”?

Style

Jedan od najpopularnijih načina čuvanja novca, koji se može naći na internetu, jeste “izazov 52 nedelje”, sa kojim od 1. januara do 31. decembra možete uštjedeti skoro 1.400 eura.

Stvar je vrlo jednostavna – svake nedelje treba da na stranu odložite određenu svotu novca.

Početak štednje je toliko lak, da nećete ni osjetiti da vam je novčanik lakši, a kasica teža. Prve nedelje nove godine treba da uštedite samo euro. Druge nedelje to će biti dva eura, treće tri, četvrte četiri. To će reći da u januaru, mjesecu u kom nam novac samo curi iz ruku, treba da uštedite svega 10 eura.

Pete nedelje nove godine (prva nedjelja februara) treba da izdvojite pet eura i tako dalje…

Da stvarno štedite mogli biste da osjetite tek u aprilu. U aprilu bi, euro po euro, za cio mjesec trebalo da se na stranu ostavi 56 eura.

Pravi izazov nastupa tokom ljetnjih mjeseci, tj. u vrijeme odmora, kada novac treba ponijeti na more, ali i ostaviti dovoljnu svotu da se po povratku s puta živi. Tada će vaši talenti za štednju morati stvarno da izađu na vidjelo.

Što godina bude više odmicala, to će se i nedeljne svote povećavati, sve dok ne dođemo do idućeg decembra. U te četiri posljednje nedelje potrebno je na stranu skloniti čitava 202 eura, što se mnogima čini nemoguće.

Ipak, cijela svrha ove štednje bila je da sebi olakšate decembar, tako da zapravo izdvajate novac koji bi svejedno tada potrošili. Sve i da ne želite da štedite u decembru, ako se budete pridržavali ove tabele, do 12. mjeseca u kasici će vam ostati 1.176 eura, što je sasvim dovoljno za dobro putovanje ili bogatu trpezu i brojne poklone, čak i ako tog mjeseca budete slavili krsnu slavu.