Poslovni savjeti koje nam je dao legendarni Tony Soprano

Style

Stručnjaci poslovnog menadžmenta kao uzore nerijetko navode istorijske ličnosti poput Lincolna, Atile ili čak Isusa Hrista.

Ipak, neke od najefikasnijih poslovnih savjeta dao nam je pokojni Gandolfini kroz legendarnu ulogu “kontroverznog biznismena” Tony Soprana.

Kako voditi uspješan tim ili ostvarivati dugotrajne poslovne veze samo su neka od pitanja na koja nam je odgovor dao najpoznatiji mafijaški bos malih ekrana u protekloj deceniji, piše portal Business Know How.

Poznanstva su sve

Tony Soprano svjestan je kako su snažne i pozitivne veze ključ uspjeha u poslovnom, ali i privatnom životu. S druge strane, nedefinisani i konfliktni odnosi mogu dovesti do neželjenih rezultata.

Oprezno s informacijama

Obratite pažnju gdje ćete govoriti otvoreno. Nije svaki razgovor za svačije uši. Slučajno otkrivena informacija može dovesti do nesporazuma i potkopati poverenje tima u vođu.

Budite na licu mjesta

Bilo da je riječ o striptiz baru ilii talijanskom restoranu, Tony Soprano uvjek je na raspolaganju svojim saradnicima te im svojim prisuststvom olakšava donošenje odluka.

Pružite pomoć mladima

Budite mentor mladima jer oni će vam pružiti podršku kad ostarite. Tony je u posao uveo svog nećaka što je metoda kojom se omogućava lakši prelaz vlasti i podrška u kriznim situacijama.

Vjerujte svojim snovima

Tony Soprano svoje snove ne shvata olako i u njima traži smisao koji će nerijetko presuditi prilikom donošenja poslovne odluke. Naša podsvjest često zna ono što svijest odbija prihvatiti.

Spojite posao s uživanjem

Iako se ideja na prvi pogled čini kontraproduktivnom, Tony kombinaciju posla i zabave koristi kako bi osnažio poslovne veze.

Ipak, prije nego što neki od ovih savjeta primijenite u praksi, imajte u vidu da je Tony radio “sa one strane zakona”, kao i da je na kraju samo riječ o liku iz TV serije.