Ruske naftne kompanije odlučuju da li će smanjiti proizvodnju ili izvoz

Svijet

Ruske naftne kompanije odlučiće da li da smanje proizvodnju nafte ili izvoz, u skladu s planiranim smanjenjem izvoza nafte u augustu, rekao je u četvrtak potpredsjednik vlade Aleksandar Novak, prenosi Anadolu.

Rusija je u julu objavila da će u augustu smanjiti izvoz nafte za 500.000 barela dnevno (bpd), kako bi osigurala stabilnost tržišta.

Odluka je donesena istog dana kada su Saudijska Arabija i Alžir najavili da će smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno, odnosno 20.000.

“Kompanije će samostalno odlučivati kako će poslovati, da li će smanjiti izvoz ili smanjiti proizvodnju. Ali sveukupno, cilj je smanjenje isporuke na svjetska tržišta”, rekao je Novak.

Dodao je da će ovo rješenje uravnotežiti tržište u periodu niske potražnje i, shodno tome, to znači da će Rusija manje isporučivati nafte na svjetska tržišta.

Novak je rekao i da će se Rusija držati svoje prognoze proizvodnje 515 miliona metričkih tona nafte u 2023. godini.

“Nismo promijenili cilj za 2023. – 515 miliona metričkih tona. To je već zasnovano na odlukama koje su donesene, uključujući i smanjenje proizvodnje”, rekao je.

Dodao je da Rusija radi na svojoj prognozi proizvodnje za 2024. i da će ona biti objavljena u narednim mjesecima.

Rusija je proizvela 535 miliona metričkih tona nafte u 2022., što je dva posto više u odnosu na prethodnu godinu, dok je izvoz povećan za sedam posto prošle godine, uprkos sankcijama Evropske unije i ograničenjima cijena za njen izvoz.