Lloyds banka ponovo u rukama privatnog sektora

Britanska banka Lloyds, koju je vlada u Londonu spasila na vrhuncu finansijske krize, ponovo se našla u potpunom privatnom vlasništvu

– Lloyds Banking Group (LBG) je izvijestila tržište da je državni udio u grupaciji smanjen na nula odsto, što znači da se grupacija u potpunosti vratila u privatno vlasništvo, navodi se u saopštenju banke, a prenosi agencija France presse.

Vlada u Londonu je postepeno prodavala svoj udio kako se LBG banka oporavljala, što je rezultiralo povratom 21,2 milijarde funti (24,6 milijardi eura) poreskim obveznicima. Taj iznos je za 894 miliona funta veći od prvobitne investicije vlade, navodi se u saopštenju Lloydsa.

Vlada je danas prodala svoj posljednji udio u LBG povrativši više novca od iznosa koji je prvobitno investirala, izjavio je direktor banke Antonio Orta-Osorio.

Britanska vlada je poslije finansijske krize iz 2008. godine spasila Lloyds sa 20,3 milijarde funti, čime je država preuzela 43 odsto udjela u banci. Vlada u Londonu još uvijek drži 73 odsto akcija banke Royal Bank of Scotland, koja je spasena sa 45,5 milijardi funti novca poreskih obveznica tokom krize.

– Napredak u RBS-u je bio sporiji jer ima više problema i teško da će vlada moći da proda svoj udio bez da pretrpi finansijski gubitak, izjavio je analitičar brokerske kuće Hargreaves Lansdown, Laith Khalaf.