IBM napravio najsnažniji kvantni računar na svijetu

IBM je uspješno izgradio i testirao najsnažnije univerzalne kvantne računarske procesore, koji će biti na raspolaganju istraživačima i programerima koji istražuju kvantno računarstvo

Drugi prototip iskoristiće se u komercijalne svrhe i biti će jezgra IBM Q sistem, IBM-ove inicijative za izgradnju komercijalno dostupnih univerzalnih kvantnih računarskih sistema za poslovne i naučne namjene. Pristup i jednom i drugom procesoru biće moguć kroz IBM-ovu Cloud platformu.

Koliko su novi IBM-ovi procesori snažniji od prethodnika, najbolje govori podatak da su se do sad eksperimenti obavljali na procesorima s 5 qubita (osnovnog gradivnog bloka kvantnih računara), a novi procesori imaju 16 qubita zbog čega će biti sposobni obaviti kompleksnije eksperimente.

Osim toga, IBM-ov prvi prototip komercijalnog procesora sa 17 qubita sadrži izdržljivije materijale, uređaje i promjene u arhitekturi koji ga čine barem dvostruko jačim od do sad dostupnih kvantnih procesora.

Podsjetimo, IBM je još prije godinu dana omogućio naučnicima pristup svojim kvantnim procesorima, a do danas je u IBM Cloudu obavljeno više od 300.000 kvantnih eksperimenata.

S dodatkom ova dva nova procesora za IBM Q stvoriće se platforma za rješavanje praktičnih problema u poslovnom i naučnom svijetu, koji su do sad bili previše zahtjevni i za najsnažnije klasične računare. (Dnevnik.hr)