Google Chrome sljedeće godine uvodi značajnu promenu

Computers

Internet stranice su odavno prestale biti samo izvor informacije, mjesto za traženje zabavnih, sportskih, edukativnih i svih ostalih sadržaja sa strane korisnika

Web, dakle, nije samo multimedijalna platforma, nego i izvor profita za poslovne subjekte, koji prodajom oglasnog prostora osiguravaju prednost u odnosu na konkurenciju, ali vrlo često i u odnosu na klasične medije.

Neizbježno je da se oglasni prostor na tako moćnoj mreži kao što je internet plasira u obliku video sadržaja, što je po pravilu sjajna stvar, jer vizualni doživljaj vrijedi više od bilo kakvog teksta…

Nažalost, vrlo često su korisnici nezadovoljni jer se video sadržaj na web stranicama pokreće bez njihove dozvole, vrlo često nemaju mogućnost da stišaju muzičku podlogu, što ponekad zna da dovede do vrlo neprijatnih situacija.

Stoga je inženjerski tim koji stoji iza najpopularnijeg web pretraživača na svijetu, Googleovog Chromea, odlučio da uradi nešto po ovom pitanju i za nekoliko meseci svi oni koji koriste Chrome kao primarni pretraživač za internet stranice mogli bi da odahnu. Opcija koju, vjerovatno, svi korisnici jedva čekaju stiže početkom naredne godine…

Za januar 2018. najavljen je Chrome 64, koji će između ostalih novih opcija donijeti i automatsko pokretanje video sadržaja ali bez zvuka, nezavisno od toga postoji li u originalnom videu zvučni zapis ili ne.

Korisnici neće imati potrebu za instalacijom bilo kakvog dodatka, nego će Chrome sve odraditi sam.

Uz ovu opciju, u Googleu razmišljaju da u novom Chromeu implementiraju mogućnost pokretanja video sadržaja za pojedinog korisnika samo u slučajevima kada je korisnik već pokazao zanimanje za slične video sadržaje, koji reklamiraju određeni proizvod ili uslugu.

U svakom slučaju, s početkom naredne godine stiže novi Chrome, koji će, ponavljamo, mnogim korisnicima donijeti olakšanje zbog “nametljivih video sadržaja” a da pritom oglašivači i oni koji od njih žive ne budu oštećeni.