Kina i Francuska potpisale ugovore vrijedne 15 milijardi dolara

Svijet

Kina i Francuska potpisale su ugovore u vrijednosti od 15 milijardi dolara tokom posjete francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Kako kaže neimenovani zvaničnik kineske vlade, dogovoreni su poslovi iz oblasti vazduhoplovstva, energetike i poljoprivrede, a 20 francuskih kompanija je dobilo „zeleno svjetlo“ za izvoz živine, govedine i svinjetine u Kinu, javlja agencija Rojters.

Takođe je dogovoreno proširenje protokola za izvoz živine koji je potpisan ranije ove godine, kako bi bile obuhvaćene patke i guske, navodi se u saopštenju iz kancelarije francuskog predsjednika.

Kada je riječ o dogovorima iz energetike, potpisan je memorandum o razumijevanju između „Peking gas grupe“ i francuske energetske kompanije „Anži“ radi saradnje na terminalu tečnog prirodnog gasa i skladišta u gradu Tjenđin na sjeveru Kine. Između ostalog, francuski „Total“ će osnovati zajedničko preduzeće sa kineskom kompanijom Šenerdži Grup za distribuciju TPG-a kamionima u Delti reke Jangce.

Dvije zemlje su takođe dogovorile da će do kraja januara 2020. godine postići dogovor o cijeni i lokaciji novog postrojenja za obradu nuklearnog goriva, koje će izgraditi kompanija „Orano“ ili nekadašnja „Areva“.