Cijene nekretnina širom svijeta u padu

Svijet

Globalne cijene nekretnina pale su u trećem kvartalu 2023. godine za 2,1 posto međugodišnje, na agregatnom i realnom nivou. Zanimljivo je da su realne cijene kuća i stanova nastavile da padaju u razvijenim ekonomijama (-2,7 posto u prosjeku) brže nego u zemljama u razvoju (-1,6 posto).

Međutim, i dalje postoje značajne razlike među pojedinim državama istog ekonomskog statusa, javlja Biznis.rs.

Pa tako, među razvijenim zemljama indikativno je da su cijene bile relativno stabilne u Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu, dok su oštro pale u eurozoni, Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Koreji, pokazuju najnoviji podaci koje je objavila Banka za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlements – BIS).

U poređenju s cijenama neposredno nakon Velike finansijske krize 2008. godine, dakle za proteklih 15 godina, globalne cijene nekretnina porasle su u prosjeku 23 posto – i to 33 procenta u razvijenim zemljama, a 16 posto u ekonomijama u razvoju, s tim da, kao što je pomenuto, ove druge sada nadoknađuju tu razliku.

Globalnu sliku donekle popravlja situacija u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i u regionu Bliskog Istoka (prije novih sukoba u pojasu Gaze) i djelova Afrike.

Cijene nekretnina su najveći pad zabilježile u Luksemburgu (čak 17 posto), u Njemačkoj (-15 odsto), te Finskoj, Mađarskoj i Slovačkoj (sa po -12 posto).

Nasuprot tome, vrijednosti kuća i stanova najbrže su rasle u Turskoj (+21 posto), gdje je visoka inflacija pogurala i realne cijene naviše, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (+17 posto), Grčkoj (+9 posto, posljedica oporavka turizma u ovoj zemlji nakon pandemije), te Filipinima (+7 posto) i Meksiku (+6 posto).