Njemačka osniva državni investicioni fond radi zaštite kompanija od stranih preuzimanja

Njemačka namjerava do kraja godine da usvoji zakon o osnivanju državnog fonda koji će štititi kompanije od stranih preuzimanja, kazali su vladini izvori, dodajući da u Berlinu uviđaju da više ne mogu sve prepustiti tržištu.

Ministar ekonomije predložio je osnivanje takvog fonda u veljači u sklopu nove industrijske strategije. U tom su dokumetu kao ključni industrijski sektori u narednih deset godina izdvojeni sektor čelika i aluminijuma, kemijski i sektor proizvodnje i projektovanja mašina, optika, automobilski i sektor medicinske opreme, zelene tehnologije, vojna industrija, vazduhoplovstvo i trodimenzionalno štampanje.

Među kompanijama čiji je opstanak Altmaier ocijenio ključnim za ekonomiju u cjelini izdvojeni su, između ostalog, Deutsche Bank, Thyssenkrupp, Siemens i veliki njemački proizvođači automobila.

Vlada radi na nacrtima zakona a fond bi mogao početi s radom sljedeće godine, kazala su u utorak tri izvora za Reuters.

Zamišljeno je da državni investicioni fond sarađuje s privatnim sektorom na kupovini vlasničkih udjela u kompanijama kako bi se otkonila neželjena preuzimanja, kazala su dva visoka izvora u vladi koja su željela da ostanu anonimna.

Država bi mogla kupiti udio i potom ga u što kraćem roku prodati privatnim investitorima, kazao je jedan od njih.

Drugi pak dodaje da bi u pojedinim slučajevima fond mogao od samog početka sarađivati s privatnim ulagačima.

“Njemačka je dosada previše zazirala od definisanja vlastitih interesa. To se počelo mijenjati”, kazao je prvi izvor.

“Vidimo da više ne možemo sjediti prekriženih ruku i sve prepustiti tržištu”, dodao je.

“To znači da je potrebna veća zaštita države”, naglasio je.

Fondom bi mogla upravljati državna razvojna banka KfW ili bi se osnovala sasvim nova institucija koja bi upravljala vlasničkim udjelima, napominje drugi izvor.

Ulaganja bi bila ograničena na “izuzetne slučajeve”, a udjeli bi se kupovali na ograničeni vremenski period, kazao je portparol ministarstva ekonomije.

Ti bi slučajevi uglavnom ciljali na zaštitu ključne infrastrukture i temeljili bi se na ocjeni vlade da određeni investitor izvan Evrope predstavlja prijetnju nacionalnim interesima Njemačke, kazao je portparol.

Decenijama su njemački političari slijedili “ordoliberalna” načela poslijeratnog ministra ekonomije Ludwiga Erharda, koji je smatrao da o gubitnicima i dobitnicima mora odlučivati tržište. Zadatak je države tek da osigura okvir za ravnopravno tržišno takmičenje, tvrdio je Erhard.

Aktualni je zaokret u Berlinu odgovor na preobražaj Kine iz klijenta u konkurenta. Dodatni su podsticaj prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa jednostranim trgovinskim sankcijama i višim carinama, ističu izvori u vladi.