Švedska ponudila cijelu zemlju za smještaj na Airbnb-u

Travel

Švedska je uključila cijelu zemlju u ponudu smještaja na platformi Airbnb

U saradnji sa švedskom turističkom inicijativom „Visit Sweden“ Airbnb je u mogućnosti da ponudi tzv „All-Man-Law“, koji daje pravo ljudima u Švedskoj da bez ograničenja upoznaju zemlju.

Budući da država ima oko 450.000 kvadratnih kilometara površine, to znači 450 milijardi kvadratnih metara smještaja. Kada se izuzme privatno zemljište, ostaje 400 milijardi kvadratnih metara.

Ideja, zaštićena švedskim zakonom, jeste da ljudi ne trebaju rezervirati smještaj da bi posjetili zemlju – mogu zgrabiti šator i imati slobodan pristup svim područjima koja pripadaju državi. Privatni vrtovi i usjevi su jedini izuzeci, iako vrijedi pravilo „ne ometaj, ne uništavaj ništa”.

– U Švedskoj, možete slobodno lutati bez da vas se otjera sa zemlje, osim ako idete kroz povrtnjak ili kultivirano obradivo zemljište – piše na internetskoj stranici Visit Sweden.

Na web stranici ukupno devet lokacija je označeno kao Airbnb smještaj. To je kuća sa svim zahtjevima i sadržajima koje treba imati svaka velika kuća. To je mjesto gdje se bobice jedu s poda, spava pod zvijezdama, kupa u jezerima i može slobodno lutati, navodi se.

Jedno od oglašivanijih mjesta je Rustic Forest Retreat in Vintage Style, a nalazi se u „istorijskoj i tajanstvenoj šumi u Western Värmlandu”, koje nudi kvalitetan smještaj i nezaboravan boravak.”