Ovo će biti najpopularnija destinacija u 2017.

Travel

Island je bio popularna destinacija 2016. godine, Tajland godinu prije, a 2017. će biti godina kada će svi poželjeti da posjete Portugal

Portugal se pojavljuje na većini lista širom svijeta kao najbolja destinacija za 2017. godinu iz nekoliko razloga. Ono što ga čini brojem jedan su toplo vrijeme, prelijepe plaže, gradovi sa istorijom i pristupačne cijene.

Dijelovi Lisabona, prestonice Portugala, postoje od 9. vijeka. Možete šetati srednjovjekovnim ulicama Alfame, uputiti se ka tvrđavi Svetog Đorđa, a gradski vrh “Muriš“ nudi spektakularan pogled. U blizini doka, kod odmarališta „Belem kuće“, nalaze se neki od lisabonskih najvažnijih spomenika i muzeja, kao i brojni kafići koji prodaju jedinstvene portugalske pite sa voćem.

Neki od starih tramvaja u gradu su prolazili ulicama i u vrijeme Drugog svjetskog rata, a karta košta oko tri eura.

Portugalska čuvena obala je velika atrakcija. Ogromni talasi na Nazaru za one koji vole da surfuju, ali i mirna voda na Lagosu, za one koji vole da se opuštaju.

Drugi najveći grad u Portugalu je Porto, koji se nalazi na sjeveru zemlje. Samo sat vožnje je udaljen od Minho, oblasti vina, u kojoj se proizvodi svježe bijelo vino, savršeno za ljetnje dane.

Od hrane, lokalnom stanovništvu je omiljena “franceshina“, nešto poput sendviča sa kobasicom, šunkom, odreskom, topljenim sirom i ljutim paradajzom, sa sosom od piva. Sam grad ima srednjovjekovni centar sa kamenim ulicama i pozlaćenim rezbarijama. To je zapravo lavirint, ali ako pratite rijeku, nećete zalutati.