BMW obustavlja proizvodnju u tri zemlje

Njemački automobilski div BMW obustaviće proizvodnju u Kini i Južnoafričkoj Republici te u matičnoj Njemačkoj zbog kašnjenja isporuke dijelova

Proizvodnja dva modela automobila u tvornici u Leipzigu biće obustavljena u ponedjeljak, rekao je u nedjelju za novinsku agenciju dpa potparol kompanije. Obustava proizvodnje predviđena je i u Rosslynu u Južnoafričkoj Republici, te u kineskom Šenjangu zbog kašnjenje isporuke identičnog dijela.

Prema njemačkom informativnom portalu Focus Online, pravovremenu isporuku nije osigurao neimenovani dobavljač iz Italije.

Iz kompanije BMW napominju da je kompanija oformila posebnu radnu skupinu za otklanjanje zastoja, dodajući kako bi se proizvodnja u spomenutim pogonima trebala normalizovati već u utorak.

Na zastoje u proizvodnji nadovezao se u posljednje vrijeme i problem opoziva više od 45 hiljada automobila u SAD-u zbog neočekivanog otvaranja vrata usred vožnje.

Njemački je div usprkos tome povećao neto dobit u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 31 posto zahvaljujući snažnoj prodaji u Europi, SAD-u i Aziji.