Britanci opet proizvode stari Mini, novi model najskuplji ikada

Iako je novi Mini korektno odrađen u sferi retro koncepta mnogi žale za originalnim Minijem, jednim od automobila koji je obilježio prošli vijek

Rješenje nudi David Brown Automotive čiji drugi model u ponudi nosi ime Mini Remastered. Britanska manufaktura stvorila je automobil za pamćenje minimalno mijenjajući vanjski izgled i implementirajući moderne tehnologije. Da, Mini je ušao u 21. vijek, a sada je još simpatičniji. Karakteristične su mekše linije, dok je na zadnjem dijelu izbor pao na trodijelna LED svjetla.

Pritom valja imati na umu da se ne radi o preradi postojećeg automobila, već je model izrađen od nule, s novim karoserijskim elementima i dodatno ojačanom šasijom. 1,3 benzinac je temeljito modernizovan, a snaga mu je upola veća, blizu 100 KS. Mjenjač je i dalje ručni, s četiri stepena prenosa, a ugrađene su i potentnije kočnice.

Iznutra savršen spoj tradicije i aktuelnih trendova, pa tako kabina uz obilje tradicionalnih materijala, drva i metala, dobija infotainment sastav sa zaslonom osjetljivim na dodir. Izrada je prvoklasna, uključuje Smith mjerne instrumente, Moto-Lita upravljač i još brojne detalje vrhunske izrade. Dovoljno je reći kako je gepek presvučen kožom, a rezervoar goriva obojen u istu nijansu kao i krov automobila.

Zbog svega, ovo je vjerovatno najskuplji Mini u istoriji. Karakteriše ga u potpunosti ručna izrada, a za sklapanje jednog automobila potrebno  je oko 1.000 radnih sati. Kupac može personalizovati svaki detalj vozila, pa i birati unikatnu nijansu boje.