Kina glavni trgovinski partner Evropske unije, prestigla SAD

Svijet

Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Evropske unije, prestigavši Sjedinjene Američke Države, što je posljedica epidemije Kovida-19 i naglog skoka kineske privredne aktivnosti.

U prvih devet mjeseci 2020. razmjena EU i Kine dostigla je tako 425,5 milijarda eura, a razmjena EU i SAD iznosila je u istom razdoblju 412,5 milijarda eura, pokazuju najnoviji podaci Eurostata. U istom razdoblju 2019. razmjena EU s Kinom bila 413,4 milijarde, odnosno s SAD 461 milijardu.

Ovaj rezultat je posljedica rasta uvoza (+4,5 posto) a izvoz (u Kinu) je nepromijenjen”, saopštio je Eurostat, dodajući da je “u istom razdoblju trgovina s SAD-om zabilježila znatan pad uvoza (-11,4 posto) i izvoza (-10,0 posto).

Ukupni deficit EU-a u trgovinskom bilansu s Kinom popeo se na 135,9 milijardi eura u prvih devet mjeseci 2020., a u istom periodu 2019. bio je 123,9 milijarde.

Porast izvoza iz Kine u Europu

Premda je EU još od 2004. glavni trgovinski partner Kine – tada je pretekao Japan – ovo je prvi put da vrijedi i obrnuto, da je Kina skinula s trona SAD u odnosu na Europu, istaknuo je u srijedu francuski statistički zavod (INSEE).

Uprkos epidemiji Covida-19 i veoma snažnoj ekonomskoj krizi u prvom tromjesečju, kineska privreda je ponovo u usponu, a potrošnja je u oktobru bila čak i veća nego u istom mjesecu prošle godine, navodi INSEE.

Samo u trećem tromjesečju domaća potražnja je podstakla uvoz evropskih proizvoda u Kinu, “najviše u automobilskom i u sektoru luksuznih proizvoda, ali i telekomunikacija u očekivanju američkih sankcija Huaweiju”, dodaje francuski zavod.

I izvoz iz Kine u Evropu je porastao tokom ljeta i početkom jeseni zbog velike potražnje medicinske opreme i električnih proizvoda.

Tako je Svjetska zdravstvena organizacija u oktrobru saopštila da je samo Kina izvezla gotovo 44 posto lične zaštitne opreme kojom se trgovalo u svijetu u prvih šest mjeseci 2020.