Azijske berze pale, euro pod pritiskom

Na azijskim berzama u utorak su cijene akcija pale, dok je euro pod pritiskom zbog neizvjesnosti u vezi Grčke, mogućih prevremenih izbora u Italiji i poruka iz Evropske scentralne banke da su i dalje potrebne podsticajne mjere

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na gubitku 0,5 odsto, a za toliko su pale i cijene akcija u Južnoj Koreji. Berzanski indeksi u Singapuru i Australiji blago su porasli, dok se u Kini i Hong Kongu danas zbog praznika ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 odsto. Azijskim ulagačima nedostaju smjernice s Wall Streeta jer se juče u SAD-u zbog praznika nije radilo. Promet je mršav jer se danas iz istog razloga ne radi u nekoliko zemalja regiona.

U fokusu ulagača su geopolitičke napetosti u Evropi. Između ostalog, juče je njemačka štampa objavila da bi Grčka mogla odustati od novog programa pomoći ako kreditori ne postignu dogovor o daljim olakšicama.

Ministri finansija eurozone dosad nisu postigli dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o olakšicama Grčkoj i novim zajmovima Atini, ali mogli bi to postići u junu, kaže Woods.

Ulagači prate i razvoj političke situacije u Italiji, nakon što je bivši premijer Matteo Renzi u nedjelju rekao kako bi bilo dobro da se u septembru održe prevremeni izbori. Podršku tržištima pruža stabilnost cijena nafte, nakon velikih oscilacija prošle nedjelje.

Jutros se na američkom tržištu cijena barela stabilno kreće oko 49,80 dolara, dok je na londonskom tržištu pala blagih 0,3 odsto, na 52,15 dolara.

A na valutnim je tržištima euro pod pritiskom zbog političkih napetosti u Grčkoj i Italiji, ali i jučerašnje izjave predsjednika Evropske centralne banke (ECB) Marija Draghija da bi trebalo zadržati znatne podsticajne ekonomske mjere zbog nejake inflacije u eurozoni.

Kurs eura prema američkoj valuti skliznuo je jutros 0,4 odsto, na 1,1125 dolara, dok se još prošle nedjelje kretao znatno iznad 1,1200 dolara. I dok je prema euru ojačala, američka je valuta prema japanskom jenu oslabila 0,4 odsto, pa joj je cijena skliznula na 111,80 jena. Uprkos tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,25 odsto.