Banja Luka zainteresovana za uvođenje bike-share sistema

U Gradskoj upravi Banja Luka, organizovan je informativni sastanak između predstavnika Graske uprave, nextbike kompanije iz Zagreba i Sarajeva i predstavnika Centra za životnu sredinu

Cilj je bio upoznavanje predstavnika Gradske uprave o sistemu javnih bicikala nextbike te davanje sugestija i preporuka za realizaciju ovakvih sistema.

-Došli smo na poziv Grada Banja Luka da bi predstavili nextbike sistem javnih bicikala i primjere dobre prakse koje imamo u Hrvatskoj, te Sarajevu kao prvom gradu u BiH koji već godinu dana koristi nextbike. Prednosti koje pruža ovaj sistem su prije svega u tome što je nextbike geografski najrasprostranjeniji bike-sharing sistem u svijetu u više od 120 gradova i 25 zemalja. Ako Banja Luka odabere nextbike kao pružaoca ove usluge, svaki registrovani korisnik će moći da koristi nextbike bicikle širom Evrope i svijeta– izjavio je Krešimir Dvorski, direktor nextbike-a za Hrvatsku.

Dvorski je dodao da je povratak kretanja na dva točka tendencija širom Evrope. U Banjaluci je poboljšana biciklistička infrastruktura i  svijest građana na takvom nivou da je grad spreman da prigrli ovakav jedan projekt kao dobrodošao. Pri tome, bi  Banja Luka sebe pozicionirala i na cikloturističkoj mapi svijeta. Za jedan bicilistički grad to je od izuzetne važnosti jer glavne grupe korisnika su studenti, zaposleni i turisti.

– Nextbike sistem realizovan je u Sarajevu prije nepunih godinu dana, kada je na šest gradskih lokacija raspoređeno ukupno pedeset bicikala. Danas, brojke od 30.000 najmova i 70.000 pređenih kilometara na našim biciklima, pokazuju da je nextbike u Sarajevu doživio veliki uspjeh. Više od navedenih statistika  raduje nas pozitivna energija koja se stvorila oko cijelog projekta, kao i podrška građana i cjelokupne javnosti koju imamo od samog početka. U međuvremenu smo dodatno proširili mrežu lokacija u Sarajevu, a u toku su i završne pripreme za implementaciju nextbike sistema u Tuzli – pojasnio je Ahmed Ćerimović, direktor kompanije Supermarket, licenciranog nextbike partnera za BiH.

Ćerimović dodaje da inovativna rješenja u saobraćaju, uvođenje alternativnih oblika prevoza, a sve u cilju smanjenja emisije izduvnih gasova, neizostavan su dio ovih strategija, a domaći i međunarodnih fondovi u velikoj mjeri podržavaju ovakve projekte. Upravo je nabavka opreme za nextbike sistem u Tuzli subvencionisana od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

– Pozitivno nas je iznenadila inicijativa Grada Banja Luka sa željom da se uvede sistem javnih bicikala. Sve veće gužve u sabraćaju, prepuni parking prostori, zagađenje vazduha, problemi su sa kojim se bore svi gradovi i urbane sredine, pa tako i Banja Luka. Upravo razvoj biciklističkog saobraćaja i bicklističke infrastrukture, podrška u korištenju bicikla kao prevoznog sredstva, u velikoj mjeri efikasno rješavaju navedene probleme – naglasio je Tihomir Dakić, Koordinator programa Transport iz Centra za životnu sredinu.