Radnicima Konzuma u BiH ne produžavaju se ugovori o radu

BiH

Dijelu radnika Konzuma u Bosni i Hercegovini sa kratkoročnim ugovorima u posljednjih mjesec dana ugovori nisu produženi, prenosi BHT

O tome ni radnici ni sindikati u ovoj kompaniji javno ne žele govoriti, kao ni u Upravi Konzuma. Svi čekaju rasplet situacije oko Agrokora u Hrvatskoj. Iz strukovnog Sindikata u Sarajevu, međutim, optimistični su da neće biti otpuštanja.

– U kontaktima koje imam sa menadžmentima u Sarajevu i Zagrebu dosad su sve obaveze prema radnicima i dobavljačima ispunjene. To je pozitivno i ja se nadam da će se taj trend nastaviti, kaže Muhamed Avdagić, predsjednik Sindikata prehrambene industrije BiH.

Na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru bilo je riječi i o uticaju krize u Agrokoru, na tržišta u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem o krizi u ovom koncernu. Ivanić je izjavio kako se nada da će dobavljači iz BiH biti tretirani kao i dobavljači u Hrvatskoj.

Agrokorove kompanije dužne su dobavljačima u BIH oko 350 miliona KM, a prema svim dobavljačima u regiji 2,5 mlrd eura.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić uvjeren je kako je Agrokor previše važan kako bi ga Hrvatska pustila da propadne, te se nada će se na tom tragu pronaći rješenje i za kompanije iz BiH.  On ističe kako je na leđa dobavljača pao najveći teret poslovanja Agrokora.