Kompjuteri će uskoro biti duplo brži i moćniji

Computers

Uskoro nam dolaze PCIe 4.0 komponente za PC uređaje koji bi trebali da imaju duplo brži protok od prethodne verzije

O novim PCIe specifikacijama se priča još od 2011. godine, što je sa aspekta tehnologije bilo prije milion godina. PCI-SIG, zajednica odgovorna za održavanje ovih periferijalnih I/O specifikacija je napokon izbacila specifikacije za PCI Express 4.0, što će dati PC uređajima duplo veću brzinu protoka, do 16 GT/s, od prethodnih 3.0 konekcija, uz održavanje kompatibilnosti sa ranijim verzijama.

Peripheral Component Interconnect Express, ili PCIe je trenutni standardni tip konekcijskog protokola za interne komponente u vašem kompjuteru. Odnosi se za slotove za proširenje na matičnoj ploči za unutrašnje komponente, kao i na same kartice koje idu u njih. Većina matičnih ploča danas samo uključuju ovaj tip konekcijskog slota.

I to nije samo za PC-je. Uređaji koji koriste PCIe protokole mogu se naći u serverima, skladištima podataka, čak i u mobilnim uređajima. Može napraviti veliku razliku na bržim video karticama, SSD-ovima, i ostalim unutrašnjim konfiguracijama, ubrzavajući cijele sisteme. Kompatibilnost sa ranijim verzijama znači da proizvođači ne moraju da redizajniraju stare sisteme.

Svi novi PCIe uređaji će biti u mogućnosti da se lijepo slože sa trenutnim PC računarima, kao i sa novim sistemima. Pošto su PCI-SIG članovi već testirali nove 4.0 specifikacije, možemo očekivati nove proizvode sa većim brzinama u prodaji, čim PCIe 4.0 prođe finalni IP pregled.

Kako prenosi Engadget, PCI-SIG je takođe najavio predstojeće PCIe 5.0 specifikacije, koje bi trebale biti spremne do 2019. godine. Budući PCIe uređaji bi mogli vidjeti protok od čak 32 GT/s, što je duplo više od 4.0 uređaja. Ovakve brzine bi radile veoma dobro u mrežnim okruženjima visokog nivoa, koje bi dozvoljavale do 128 GB/s mrežnog protoka.