Kineske fabrike nadmašile plan, ali postoji strah

Svijet

Proizvodnja u kineskim fabrikama i radionicama u maju je nadmašila očekivanja

Međutim, zvaničnici su upozorili na prolongirano prisustvo „faktora nestabilnosti i neizvјesnosti“ u zemlji i inostranstvu koji bi mogli da predstavljaju priјetnju azijskom ekonomskom divu.

Fabrička proizvodnja u Kini je porasla u maju za 6,5 odsto na godišnjem nivou, saopštio je Državni zavod za statistiku (NBS), što je nepromijenjeno u odnosu na prethodni mjesec i nešto više od prognoze ekonomista u anketi agencije „Blumberg“, koji su predviđali rast od 6,4 odsto, prenosi Frans pres.

Investicije u stalna sredstva – mјera potrošnje na nekretnine, puteve i mostove – kada se isključe ruralna područja, usporile su u prvih pet mјeseci ove godine na 8,6 odsto, sa 8,9 procenata zabilježenih u periodu januar-april. Ovaj pokazatelj je ispod predviđanja od 8,8 posto.

Rast prometa u maloprodaji bio je stabilan u poređenju sa aprilom, i iznosio je 10,7 odsto, što je u skladu sa prognozama.

Pokazatelji o industrijskoj proizvodnji, ključnom motoru rasta, dolaze u trenutku kada se Peking bori s ogromnim dugom i viškom kapaciteta, koji su nasliјeđe iz vremena ogromne infrastrukturne potrošnje države u jeku globalne finansijske krize.

U zemlji je ponovo prisutna zabrinutost u pogledu čvrstine svјetske ekonomije broj dva, nakon mјešovitih pokazatelja iz različitih ekonomskih sfera i protekcionisticke retorike američkog predsјednika Donalda Trampa, navodi Frans pres.

Ipak, prošlonedeljni podaci o spoljnoj trgovini, koji su prevazišli očekivanja, i znaci poboljšanja globalnih ekonomskih izgleda pojačali su nade da će Kina moći da održi svoj privredni zamajac.

Privreda je zadržala „umјeren, ali stabilan i zdrav“ rast u maju, izjavila je portparolka Državnog zavoda za statistiku Liu Aihua, ali je upozorila da „faktori nestabilnosti i neizvјesnosti i dalje postoje kako u zemlji, tako van nje“.