Finski rast između Nokije i Mercedesa

Svijet

Godinu dana nakon što je premijer Finske Juha Sipila dobio odobrenje da pojača konkurentnost, ali uz smanjenje radne snage, počeli su da se vide rezultati

Finska privreda raste najbržim tempom u odnosu na prethodne godine, a izvoz i povjerenje potrošača je najviše u evrozoni.

Nije loše za zemlju koja je sebe nedavno nazvala „novi bolesnikom Evrope“.

Nakon godina recesije, Finska je morala da popije gorku pilulu reformi i sada mogu da računaju na izvoz i stabilnu valutu.

Mjere su podrazumijevale i smanjenje troškova rada za oko 4 odsto, kao i zamrzavanje plata do kraja ove godine. Smanjili su se i bonusi kako u javnom tako i privatnom sektoru.

Finski Valmet je jedna od rijetkih fabrika u kojoj se sklapa Mercedes, a niej u vlasništvu njemačkog giganta

Udjela tu ima i globalni privredni oporavak, ali u finskom preporodu ulogu igraju preduzeća koja su sada u stanju da obezbijede nove porudžbine i to iz različitih industrijskih djelatnosti.

Na primjer, u zemlji koju su proslavile tehnološke kompanije, prije svega Nokija, pogon kompanije Valmet slavljen je kao simbol ekonomskog povratka Finske.

Riječ je o jednoj od nekoliko fabrika u svijetu koje ne pripadaju vlasniku Mercedesa, njemačkom Dajmleru, a u kojima se izrađuju automobili sa „trokrakom zvijezdom“ .

Zbog krize sa Nojikoj, Finsku su mnogi vidjeli kao novog „bolesnika Evrope“

Finska kompanija Valmet započela je u svojoj fabrici Usikaupunki proizvodnju Mercedesa GLC. Ovaj model nije prvi Mercedes koji se izrađuje u Finskoj, s obzirom da se od 2013. tamo proizvodi i A klasa. Sada će se tom kompaktnom automobilu pridružiti novi SUV, koji je u gami Mercedesa naslijedio nekadašnji GLK.

Njemački Dajmler odlučio je da sklapanje modela GLC povjeri Fincima kako bi povećao kapacitete i zadovoljio rastuću tražnju za ovim SUV vozilom, koje se primarno proizvodi u fabrici u Bremenu.

To je u Finskoj povećalo zaposlenost, a posao je dobilo čak 3.800 radnika.

Radnici sada očekuju obećano povećanje plata.

Ali s druge strane, ministar finansija smatra da neće doći do bilo kakvog povećanja dok se situacija u kasi potpuno ne stabilizuje.

Ono na šta bi trebalo da se ugledaju i druge države, jeste što se poštuje socijalni mir, tako da sindikati strpljivo čekaju zeleno svjetlo vlade.