Evropske berze u porastu na kraju nedjelje

Na evropskim berzama u petak ujutro cijene akcija su porasle, nakon pada dan prije, ali trguje se oprezno

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,3 odsto, smanjivši gubitak od početka nedjelje na 0,6 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,30 odsto, na 7.440 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,40 odsto, na 12.740 bodova, a pariski CAC 0,90 odsto, na 5.263 boda.

Evropske je ulagače ohrabrio blagi rast američkih terminskih indeksa, što najavljuje jačanje cijena akcija na Wall Streetu danas poslijepodne, nakon jučerašnjeg pada.

U četvrtak su, naime, berzanski indeksi na najvećoj svjetskoj berzi pali, i to ponovo pod pritiskom tehnološkog sektora, što se u posljednjih nedjelju dana često događa.

Pozitivno na tržišta utiče i stabilnost cijena nafte nakon jučerašnjeg pada izazvanog podacima o rastu zaliha u SAD-u, ali i svietu, iako je OPEC smanjio proizvodnju. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 0,1 odsto, na 46,97 dolara, dok je od početka nedjelje na gubitku 2,45 odsto. Na američkom je tržištu barel jutros pojeftinio 0,1 odsto, na 44,49 dolara, pa je svoj ovonedjeljni gubitak povećao na 2,9 odsto.

Ulagače je ohrabrila i odluka ministara finansija eurozone o novom kreditu Grčkoj kako bi ta zemlja mogla otplatiti kredite koji joj narednih mjeseci dospjevaju na naplatu.