Kazahstan predložio uvođenje nove svjetske valute

Predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev predložio je tokom govora na Ekonosmnkom forumu u Astani kako da se spasi svjetska ekonomija od valutnog rata uz pomoć stvaranja globalne kriptovalute.

„Došlo je ozbiljno vrijeme da se razmotri pitanje uvođenja međunarodne platne jedinice. Ona će omogućiti da se svijet izbavi od ratova valuta, spekulacija, da se izbjegnu razmirice u trgovinskim odnosima, smanji nestabilnost na tržištu“, izjavio je Nazarbajev.

Po njegovim riječima, ova valuta treba da se bazira na jednostavnom shvatanju mehanizma emisije koji će kontrolisati samo njeni potrošači.

„Uzimajući u obzir digitalizaciju, razvoj novih tehnologija kao što je blokčejn, takva platna jedinica može biti stvorena kao kriptovaluta. Važno je je da se ona ne bazira na apstraktnom povjerenju, već na osiguranju konkretne imovine“, naveo je Nazarbajev.

Po njegovom mišljenju, uvođenje globalne kriptovalute može se organizovati putem stvaranja glavne Centralne banke, npr. pri specijalno formiranom komitetu UN.