Najsnažnija funta od odluke o Brexitu ruši cijene dionica

Valuta

Rast vrijednosti britanske funte na najviši nivo u godinu dana sve se izraženije odražava na cijene dionica na Londonskoj berzi

U petak je indeks FTSE 100 sastavljen većinom od kompanija koje većinu prihoda ostvaruju u inostranstvu potonuo i četvrti dan uzastopce. To je najduži negativni niz od juna, pokazuju podaci FactSeta. Dok su u petak oko 15 sati njemački i francuski berzanski indeksi gubili oko 0,1 odsto, FTSE 100 zaronio je čak 1,1 odsto.

Komentari funkcionera

Taj je indeks u posljednjih mjesec dana oslabio 2,3 odsto, a tokom ove godine u blagom je plusu od 0,96 odsto. Poređenja radi, njemački DAX bilježi rast od 9,2 odsto, a francuski CAC od 7,3 odsto.

Razlog prošlonedjeljnim gubicima dionica velikih britanskih kompanija leži u skoku kursa funte, posebno nakon komentara funkcionera centralne banke. Vrijednost britanske valute popela se u petak sve do 1,36 dolara, najviše od referendumskog glasanja o članstvu u Evropskoj uniji. Funta prema euru jača već šesti dan dostigavši 87,74 penija. Okidač za skok kursa bila je izjava Gertjana Vlieghea, člana Odbora za monetarnu politiku Banke Engleske koji je do sada bio oprezan kada je podizanje kamatnih stopa bilo u pitanju.

Približava se trenutak

Iako je dan ranije Banka Engleske zadržala kamatne stope na sadašnjem nivou, Vlieghe je izjavio kako se “približava trenutak kada će kamatne stope možda morati da podignu”, prenosi Financial Times. Analitičari smatraju da su na takvu najavu djelovali podaci da se stopa inflacija približava petogodišnjem maksimumu. “Smatramo da je realna mogućnost podizanja kamatnih stopa u novembru ili februaru”, tvrde analitičari Bank of America Merrill Lynch. Prognozu o novembru dijele i analitičari japanske banke Nomura.