Stiže najgori mjesec za kriptovalute

Valuta

Bitkoin, a sa njim i skoro sve kriptovalute, prošle nedjelje je prošao korekciju. Prethodnog vikenda vrijedio je 58.000 dolara (dvostruko više nego prilikom ulaska u 2021. godinu), ali je cijena u petak pala na 44.000, koliko se trgovao i danas. Tako je najvažnija kriptovaluta trenutno udaljena 25 odsto od rekorda. Ovo je najveći nedeljni pad od prošlog marta.

Najveći vlasnici bili su u februaru na strani kupca i prodali su najmanje 140.000 bitkoina. Bull-mind investitori uvereni su da je ovo zdrava korekcija koja nudi lepu priliku za dodatne kupovine, ali ne treba zanemariti da je mart tradicionalno najgori mesec za kripto tržište, kakav je bio od 2015. do 2018. godine, kao i 2020, sa padovima u rasponu od 15 do 60 odsto.

Na ljestvici najvažnijih kriptovaluta u međuvremenu je sve više promjena na mjestima od trećeg do desetog.

XRP je pao na 7. mesto zbog svih problema s američkim regulatorom, a cardano se popeo na treće.

Ethereumova konkurentska platforma Cardano igra sve veću ulogu, obim transakcija je rekordan, a izvorna digitalna valuta ADA premašila je 1,4 dolara i porasla je čak 2.700 odsto u posljednjih godinu dana. Tržišna kapitalizacija Cardana sa više od 40 milijardi dolara tako zaostaje samo za bitkoinom i eterom. SEEbiz