Belgija ostaje bez gastronomske atrakcije
Brisel je najavio planove da zabrani štetnu hemikaliju akrilamid, ali to znači da bi uskoro mogao da ostane bez svog prepoznatljivog delikatesa
Evropska komisija planira da zabrani akrilamid, koji se igrom slučaja nalazi u jednom od najpoznatijih belgijskih specijaliteta – pomfritu.
Belgijanci, koji tvrde da su izmislili pomfrit, kažu da bi zabrana promijenila ukus njihovog „nacionalnog jela“.
– Važno je da ne donesemo mjere koje će imati posljedice u našoj bogatoj gastronomskoj tradiciji- napisao je ministar turizma Ben Vejts u dopisu Evropskoj komisiji.
– Naši pomfriti duguju ukus umijeću naših majstora koji prže sirove krompiriće u dva navrata. Razumijem da van naše zemlje postoje različite kulture, ali mi imamo svoju tradiciju. Bila bi velika šteta ako EU zabrani pomfrit.
Slaže se i premijer, koji je zabranu hrskavog pomfrita nazvao „zločinom“.
Belgijski pomfrit pravi se tako što se debelo sječen krompir dvostruko prži, zbog čega postaje hrskaviji.
Prvo se na srednjoj temperaturi prži kako bi iznutra bio mekan, a onda na visokoj, kako bi dobio hrskavu koricu. Međutim, ako se akrilamid zabrani, krompirići više neće moći da prolaze takav proces obrade, jer je dokazano da on u skrobastim namirnicama stvara tu štetnu hemikaliju.