Katar za pregovore, ali prvo deblokada

Svijet

Katar je isključio mogućnost bilo kakvih pregovora o zalivskoj krizi dok Saudijska Arabija i njeni saveznici ne podignu „blokadu“ koju su nametnuli toj zemlji

Ministar spoljnih poslova Mohamed ben Abderahman al-Tani nazvao je sankcije protiv Katara „aktom agresije“, a njihovo ukidanje „preduslovom“ za pregovore.

– Neka cijelom svijetu bude jasno da pregovori moraju biti civilizovani i moraju početi na čvrstim osnovama, a ne pod pritiskom blokade – rekao je on.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su, uz Egipat i još nekoliko zemalja, prekinuli sve odnose sa Katarom 5. juna zbog optužbi da taj emirat „podržava terorizam“ i ima bliske odnose sa Iranom. Tri zalivske zemlje su zatvorile svoj vazdušni prostor i luke za katarske avione i brodove a kopnena granica sa Saudijskom Arabijom je zatvorena. Katarskim građanima je dato 14 dana da napuste zalivske monarhije, dok su svojim građanima naredili da napuste Katar.

Al-Tani je rekao da Doha do sada nije primila nijedan zahtjev ni svojih protivnika ni zemalja koje predlažu diplomatsko rješenje, poput Kuvajta, SAD, Francuske i Britanije. On je dodao da, iako je uticaj krize na katarsku ekonomiju još uvijek minimalan, ta zemlja se „ne pretvara da je stanje idealno“.