Dolar stabilan, pod pritiskom su “naftne” valute

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta u srijedu je stabilna, dok su zbog pada cijena nafte pod pritiskom valute zemalja čija ekonomija u većoj mjeri zavisi od izvoza “crnog zlata”

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,76 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 97,62 boda. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 111,15 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,70 jena.

Američka valuta je ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,1150 na 1,1130 dolara.

Dolar je osjetnije, za 0,3 %, ojačao i prema britanskoj funti koja je pod pritiskom od juče, kada je guverner britanske centralne banke Mark Carney poručio da sada nije vrijeme za povećanje kamata u Britaniji. Zbog toga je jutros cijena funte skliznula na 1,2590 dolara, najniži nivo u dva mjeseca.

Snaga dolara temelji se na očekivanjima da će američka centralna banka do kraja godine još jednom zaoštriti monetarnu politiku, nakon što je prošle nedjelje  povećala ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, po drugi put od početka godine.

Na dalje povećanje cijene novca upućuju komentari nekoliko zvaničnika Feda, iako niz posljednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta američke ekonomije i nižeg nivoa inflacije nego što se očekivalo.

Pod najvećim pritiskom su jutros valute zemalja čije ekonomije znatnije zavise od izvoza nafte jer su cijene ′crnog zlata′ skliznule na najniže nivoe u sedam mjeseci.

Pad cijena nafte posljedica je naznaka da proizvodnja u SAD-u i nekim drugim ključnim proizvođačima ′crnog zlata′ raste, što umanjuje uticaj smanjenja proizvodnje članica OPEC-a.

Zbog pada cijena nafte, jutros je kurs kanadskog dolara prema američkom imenjaku skliznuo 0,4 %, dok je cijena norveške krune oslabila 0,2 %.