Centralna banka Indije do kraja marta 2023. godine uvodi digitalnu valutu

Valuta

Indija će uvesti „digitalnu rupiju“ koji će imati i podršku države, te će se na ovu virtuelnu valutu plaćati porez na dobit od 30 odsto, saopštila je vlada ove države.

Ovi planovi predstavljaju udarac jednom od najbrže rastućih tržišta kriptovaluta na svijetu, koje je ostalo neregulisano uprkos rastućim lokalnim platformama za trgovanje i sjajnim priznanjima slavnih.

„Došlo je do fenomenalnog povećanja transakcija u virtuelnoj digitalnoj imovini“, rekla je ministarka finansija Nirmala Sitharaman parlamentu, dodajući da je taj rast zahtevao odgovarajući poreski okvir, piše Easterneye.biz.

Dobit ostvaren trgovanjem kriptovalutama i drugom digitalnom imovinom biće oporezovana po stopi od 30 odsto, dok se gubici od digitalnih transakcija neće kompenzovati u odnosu na druge prihode.

Porez od jednog procenta će biti odbijen na izvoru za sve transakcije digitalne imovine iznad još uvjek neodređenog praga.

Sitharaman je takođe rekla da će centralna banka do kraja marta 2023. godine uvesti „digitalnu rupiju“, zasnovanu na tehnologiji blokčejna.