Najbolja i najgora zemlja za život su…

Indeks društvenog napretka za 2017. godinu pokazao je da je najbolja zemlja za život Danska, dok je najnepogodnijazemlja za život Centralnoafrička Republika, prenosi Dejli mejl

Istraživanje je obuhvatilo 128 zemalja, a razmatrano je oko 50 različitih faktora, koji su podijeljeni u tri osnovne kategorije: osnovne ljudske potrebe (zdravstvena zaštita, higijenski uslovi, bezbjednost), osnove ljudskog blagostanja (obrazovanje, komunikacija, okruženje, pristup informacijama) i mogućnosti (ljudska prava, stepen slobode i tolerancije, pristup višim stepenima obrazovanja).

Kada je riječ o kontinentima, najbolje je prošla Evropa, u kojoj je 11 od 14 zemalja pokazalo ‘vrlo visok društveni napredak’. Za njom slijede Novi Zeland, Australija i Kanada.

SAD su pokazale ‘solidan napredak’, u azijskim zemljama zabilježeni skromni rezultati, dok se afričke zemlje kotiraju najniže na listi – šest od sedam zemalja pokazalo je ‘vrlo slab napredak’.

Najveći pad od 2014. do 2017. godine bilježe Centralnoafrička Republika i Kongo, a loše vijesti su stigle i za Mađarsku i Nikaragvu.

Ipak, u Africi nije sve tako crno, pa su pohvale pobrali Togo, Sjera Leone, Obala Slonovače, Gana i Nigerija.

Dobre vijesti su stigle i za Nepal, Bangladeš, Mjanmar i Kirgistan, u kojima je zabilježen veliki napredak u posljednje tri godine.

Neke od problematičnih zemalja, poput Venecuele, Iraka i Sirije ove godine nisu bile uključene u istraživanje.