Nakon 17 godina završena najviša stambena zgrada u EU

Living

Nakon 17 godina, izgrađena je zgrada Intempo u Španiji, visoka 198 metara. Najviša stambena zgrada u Evropskoj uniji nalazi se u ljetovalištu Benidormu, na obali Mediterana.

Sa 198 metara Intempo je najviša stambena zgrada u Evropskoj uniji, a njene kule bliznakinje mogu da se pohvale i najbržim liftom u Španiji, koji se kreće brzinom od 4,2 metra u sekundi i do najvišeg sprata stiže za 52 sekunde.

Neboderi u španskom odmaralištu Kosta Blanka mogu da se nadmeću sa Menhetnom ili Hongkongom, sa 80 blokova viših od 25 spratova, ali Intempovih 47 spratova ostavlja sve u senci, prenosi RTS.

Kule zgrade Intempo su na vrhu povezane konstrukcijom u obliku dijamanta, u kojoj je cijena apartmana u penthausu oko dva miliona eura. Inače, početna cijena za stan u ovoj zgradi je 257.000 eura.

Odmarališta poput Benidorma podnijela su najveći teret drastičnog pada inostranih posjetilaca tokom pandemije koronavirusa. Ipak, 100 od 256 stanova u zgradi Intempo je unaprijed prodato – oko 60 odsto Špancima, a ostatak Rusima, Skandinavcima, Njemcima i Belgijancima.

Intempo je promijenio više vlasnika, a trenutni vlasnik je fond SVP Global, kojji je platio 60 miliona eura za preuzimanje dugova zgrade od banke „Sareba“.

Inače, odmaralište Benidorm inspirisalo je crtača Betmena da radnju najnovijeg stripa smejsti upravo tu.