Ona je izmislila spiner koji osvaja svijet, a jedva spaja kraj sa krajem?

Startup

Zamislite kako biste se osjećali da ste izmislili jednu od najpopularnijih igračaka na svijetu? Vjerovatno biste bili ponosni, i zadovoljni jer biste znali da vas čeka gomila novca…

U slučaju Ketrin Hetinger (Catherine Hettinger), radi se o mješavini ponosa i frustracije. Naime, Hetinger je, prema pisanju mnogih stranih medija, stvorila „fidget spinner“, trenutno najpopularniju igračku na svijetu, a od toga nema ni jednog jedinog centa.

Ketrin je osam godina plaćala održavanje patenta za izum koji je nastao još 1990. godine, ali 2005. godine više nije bila u finansijskoj mogućnosti da održava patent zbog previsoke cijene koja iznosi preko 400 eura, piše sajt Index.hr. „Nisam imala novca. Toliko je jednostavno„, rekla je za The Guardian.

Jedva spaja kraj s krajem

I dok proizvođači i prodavci „fidget spinnera“ zadovoljno trljaju ruke i pune džepove, ova 62-godišnjakinja jedva krpi kraj s krajem. Prodala je kuću i kupila jeftiniji stan, isključili su joj telefon jer nije imala novca kako bi platila račune i nada se da će jednog dana imati dovoljno novca da kupi automobil koji normalno radi.

– Teško je biti pronalazač. Tek oko 3 odsto izuma donosi novac. Gledala sam kako mnogi pronalazači stavljaju kuće na hipoteku i gube sve. Uzimate podstanare, pomažu vam prijatelji i rodbina. Teško je – govori za Guardian i priznaje da bi danas bila u potpuno drugačijoj situaciji da je nastavljala da plaća održavanje patenta: – Ne bih imala problema. Bilo bi to dobro.

Ipak, uprkos svemu, tvrdi da nije ogorčena, nego je da je popularnost „fidget spinnera“ ohrabruje.

Kako je nastao originalni „spiner“

Što se tiče nastanka izuma, ona tvrdi da je sve počelo jednog groznog ljeta ranih devedesetih, kada je bolovala od miastenije gravis, autoimunog poremećaja koji izaziva slabljenje mišića, a u to vrijeme morala je da brine i o svojoj ćerki Sari.

– Nisam mogla da podignem igračke ni da se igram sa njom. Počela sam da pravim neke stvari od novina i samoljepljive trake. Nije se čak radilo ni o prototipovima, nego o igračkama sa kojima se moja ćerka igrala. Kad bi joj se nešto svidjelo, radila bih na tome. Ali, tada sam spletom okolnosti stvorila i prvu nemehaničku verziju „spinnera“. Spinner je nastao zahvaljujući zajedničkom radu mene i moje ćerke – kaže Hetinger koja je sledećih nekoliko godina provela predstavljajući i prodajući svoj izum. Ali, zarada je bila tolika da je pokrila tek troškove proizvodnje.

Patent je osigurala 1997. godine, a baš kad se činilo da bi sve moglo da krene u pravom smjeru, veliki proizvođač igračaka „Hasbro“ 2005. godine, odustao je od proizvodnje „spinnera“, a odustala je i Hetinger koja je tada prestala da plaća održavanje patenta, piše sajt Index.hr.

Velika greška je nije omela. Nastavila je da radi taj posao kako bi mogla da plati račune, a radi i kao savjetnica pronalazačima u Floridi. Započela je kampanju na „Kickstarteru“ kako bi počela proizvodnju originalnih „spinnera“, ali situacija u ovom trenutku ne budi previše nade za pozitivan ishod.

Neki mediji pišu da Hetinger nije pronalazačica ove zanimljive igračke, a ona sama je rekla za „Bloomberg“ da ne zna da li bi njen patent mogao da se primjeni na današnje „spinnere“. Stručnjaci za patente takođe su skeptični. Kako stvari stoje, već za nekoliko mjeseci vjerovatno nas neće biti ni briga.