Šef Goldman Sachsa: Nećemo podržati startape koji nemaju barem jednu „drugačiju“ osobu

Startup

David Solomon, izvršni direktor Goldman Sachsa izjavio je da investicione banka neće podržati izlistavanje na berzi startapa koji u upravi neće imati barem jednu osobu koja nije „drugačija“, a odluka će se odnositi i na poslovanje u SAD i u Evropi.

Solomon je pojasnio da pri tome prvenstveno misli na to da startapi treba da imaju barem jednu ženu u svojoj upravi te da je statistika pokazala da su američke kompanije koje su unazad četiri godine izašle na IPO s barem jednom direktorkom imale značajno bolje poslovne rezultate od onih koje su bile isključivo muške, prenosi Poslovni dnevnik.

„Počevši od 1. jula u SAD i Evropi Goldman Sachs neće učestvovati u IPO firmi koje neće imati barem jednog ‘diverse’ člana uprave, s naglaskom na žene, a od 2021. tražićemo da u upravama budu barem dvije ‘drugačije’ osobe“, kaže Solomon, koji je o toj temi s CNBC-om razgovarao u Davosu na Svjetskom ekonomskom forumu.

Naglasio je da je u posljednje vrijeme 60 kompanija u SAD i Evropi izlistalo svoje dionice na berzi s upravama koje su činili isključivo bijeli muškarci.

„Možda ćemo propustiti neku poslovnu priliku, ali dugoročno, ovo će po mom mišljenju biti najbolja praksa za rad s kompanijama koje svojim dioničarima mogu donijeti najbolje povrate“, zaključuje Solomon.