Facebook donira 200 miliona dolara afroameričkim biznisima

Startup

Ova inicijativa je pokrenula lavinu jer je od tada Apple donirao 100 mliona za unapređenje rasne jednakosti, Google je najavio da će donirati 175 milion, a YouTube još 100 miliona dolara, piše Engadget.

Sda je Zuckenberg najavio i novu donaciju od 200 miliona dolara za podršku poslovanja kompanija koje vode Afroamerikanci. Od tih 200 miliona, 25 miliona će biti usmjereno za kreiranje sadržaja koji se tiču ove teme, 75 miliona u kešu i kreditima za reklamiranje na Facebooku bit će podijeljeno vlasnicima kompanija i neprofitnih organizacija koje opslužuju afroameričke zajednice.

Ohrabrivanje drugih

Preostalih 100 miliona biće upotrebljeno kao podrška za dobavljače. Sve ovo je dio šireg Facebookovog cilja da godišnje troši najmanje milijardu dolara na podrške različitim dobavljačima.

Facebook takođe radi na novom okruženju u okviru društvene mreže koju je nazvao „Lift Black Voices“, gdje će se objavljivati priče o Afroamerikancima, dijeliti edukativni materijali i ohrabrivati i drugi da daju donacije. Kompanija planira obzbijediti i besplatne treninge za Afroamerikance kroz program koji je nazvao Elevate, a koji uključuje 100.000 stipendija tamnoputim studentima u njihovom Facebook Blueprint programu…