Rekordna potrošnja vode u glavnom gradu Austrije

Zbog visokih temperatura za početak ljeta potrošnja vode u Beču se popela u junu ove godine na rekordnih 500.000 m2 dnevno, a za osvježenje stanovnika Beča i mnogobrojnih posjetilaca austrijskog glavnog grada gradska se uprava pobrinula puštanjem u rad čak 900 javnih česmi s pitkom vodom

– Beč kao rijetko koja druga metropola ima izuzetno visok kvalitet vode koja u grad dolazi direktno iz planinskih izvora. Bilo bi šteta to ne iskoristiti i ljudima ne ponuditi besplatno osvježenje – ističe bečka gradska zastupnica za očuvanje okoliša Ulli Sima.

Visok kvalitet bečke vode nije slučajnost, Grad Beč svake godine ulaže, naime, oko 50 miliona eura u održavanje vodovodnog sistema, te dodatnih 15 miliona eura u zaštitu osjetljivih vodocrpnih područja.

Pored fiksnih Grad Beč na vrlo frekventnim javnim površinama svake godine u ljetnim mjesecima postavlja i mobilne česme s vodom za piće. Tri metra visoke “pipe” su uočljive već izdaleka i jasno su obilježene natpisima “Voda za piće”, a priključenu su direktno na bečku vodovodnu mrežu.

– Proteklih godina naša inicijativa se razvila u pravu instituciju. Tako je samo prošle godine na Heldenplatzu u jednoj sedmici popijeno i do 12.000 litara vode. Sve su bečke javne česme osim toga ucrtane u kartu grada i svako ih može lako pronaći – zaključuje Sima.