Kina udvostručila uvoz ruskog koksnog uglja u martu

Svijet

Kina je u martu više nego udvostručila uvoz uglja za proizvodnju čelika iz Rusije, pri čemu je dobila popust na cijenu jer se mnoge druge druge zemlje spremaju da zabrane kupovinu tog ruskog energenta zbog rata u Ukrajini.

Kineski uvoz koksnog uglja iz Rusije skočio je na 1,4 miliona tona u martu sa 550.000 tona u istom mjesecu prošle godine i u odnosu na 1,1 milion tona u februaru, pokazuju podaci kineske carine, prenosi “Blumberg”.

Uvoz termalnog uglja, koji se koristi za proizvodnju električne energije, smanjen je pošto je zbog blagih vremenskih prilika opala potražnja i jer je Kina povećala domaću proizvodnju.

Kina je dobila velike popuste za kupovinu ruskog uglja, budući da su drugi kupci – poput Japana i Evropske unije – najavili zabranu uvoza tog goriva. Mada su cijene ruskog uglja umjereno porasle prošle godine, one su i dalje znatno niže od cijena drugih dobavljača, poput Indonezije i Mongolije.

Najveća azijska ekonomija signalizirala je da je zainteresovana za kupovinu više ruske energije uprkos finansijskim blokadama koje su uvele strane međunarodne banke i transportnim problemima brodovlasnika nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Ostali carinski podaci, objavljeni danas, pokazuju da je ukupan kineski uvoz uglja iz Rusije na godišnjem nivou pao za 30 posto, na 3,1 milion tona u martu, a uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa je porastao prošlog mjeseca za 0,5 procenata na 321.000 tona međugodišnje.

“Blumberg” navodi da podaci o kineskom uvozu gasa iz Rusije, koji se transportuje gasovodom, nisu objavljeni u posljednja tri mjeseca.