Za šta su tuženi funkcioneri Folksvagena?

Svijet

Da li je uprava Folksvagena namerno prekasno informisala javnost o razmjerama i posljedicama skandala sa manipulisanjem mjernih vrijednosti izduvnih gasova svojih modela? – Jeste, kako smatra tužilaštvo u Braunšvajgu.

Tužilaštvo u Braunšvajgu je podiglo optužnice protiv šefa Folksvagena Herberta Disa, njegovog prethodnika na funkciji Martina Vinterkorna i šefa nadzornog odbora koncerna Hansa Ditera Peča. Postupak nije pokrenut u vezi sa manipulisanjem dizel-motorima. Ono što zanima tužioce je prije svega pitanje da li je rukovodstvo firme prekasno informisalo svoje akcionare o prevari i njenim finansijskim posljedicama, piše “DW”.

Koncern je 22. septembra 2015, tek nekoliko dana nakon što je američka organizacija za zaštitu životne sredine EPA upoznata sa prevarom, obavijestio o tome i finansijska tržišta. A i prije toga je bilo indicija da postoje nepravilnosti. Tako je ilegalni softver povezan sa sistemom izduvnih gasova još krajem jula 2015. bio tema jedne interne sjednice koncerna – kojoj su prisustvovali tadašnji šef firme Martin Vinterkorn i današnji šef – Herbert Dis.

Zbog ovog skandala, Folksvagen je samo u SAD morao da plati kazne u ukupnoj vrijednosti od oko 20 milijardi eura. Evo kako to komentarišu njemački dnevni listovi:

Frankfurter rundšau (Frankfurt): “Ne radi se o samoj prevari, niti o tome ko je počinio, već samo o pitanju kada su njene dramatične posljedice postale jasne i za poslovanje Folksvagena. Tržišta kapitala su morala da budu obaviještena uoči samog pada kursa akcija. Ali, za kupce automobila koji moraju da se pate sa manipulisanim motorima ili manje-više uspjelim doradama, to nije najvažnije pitanje u ovom skandalu. Za koncern je ono, međutim, posebno škakljivo, jer ukoliko sud prihvati optužnicu, aktuelni rukovodeći duo će se naći pred kadijom. I tada će naporan rad Folksvagena na sopstvenom imidžu biti uništen.”

Noje osnabriker cajtung (Osnabrik): “Dis je tek 2015. dospio u koncern, svjež čovjek. Pred sudom će biti teško da se dokaže da je on vukao tržište za nos. Drukčije je sa Martinom Vinterkornom. I sa Pečom. On je kao dugogodišnji šef finansija još 2015. već spadao u inventar koncerna. On mora da se suoči s tim vremenom i kao šef nadzornog odbora. Za njega bi ove optužbe mogle biti pogubne.”

Braunšvajger cajtung (Braunšvajg): “Za suđenje je potrebno vremena. Ipak: zbog optuženih i onih koji su oštećeni, ali i zbog gotovo 600.000 zaposlenih u Folksvagenu, dobro bi bilo da postupak bude ne samo temeljit, već i koliko je moguće brz. Problematično trajanje istrage ukazuje da bi ovaj proces sve koji u njemu učestvuju mogao da stavi na tešku probu.”